sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Minitratat de psihoeconomie aplicata



Minitratat de psihoeconomie aplicată 

Cum ar fi să inţelegi economia  fără 12.765 de indicatori + radical indice 7 din greutatea lui Warren Buffet  + combinate de n  luate câte k din  inalţimea lui Bill Gates , totul  impărţit la raza pamântului ?
Niciodata nu am inţeles, incă din cele mai vechi timpuri (adica din facultate) de ce trebuie sa ştiu atâta matematica de parcă aş vrea eu sa rezolv inegalitatea  Cauchy-Buniakovsky-Schwarz.
De fapt , in ziua de azi, lucrurile stau foarte simplu: Pare ca a behăit  György Soros ceva şi bursele deja dau semne de ingrijorare. Dar staţi  liniştiţi, incă nu sunt sigur ca are  legatura cu raza pământului.
Eu aştept o formulă cu indici, variabile şi alte accesorii algebrice care  musai o sa ia premiul Nobel pentru economie.  
Oare chiar nu doarme  cineva pentru că nu ştie să calculeze rata interna de rentabilitate sau nu a aflat ca mai exista un “leverage”care nu are legatură cu levierul care rezolva  roata de la maşină  ? Aiurea!

Dar, daca v-ar spune cineva cât TVA s-a incasat intr-un an de la cetaţenii  fizici şi semi-nevrotici , s-ar putea intampla ca măcar o noapte sa staţi şi să vă gandiţi: ce mama dracului fac ăştia cu banii ?

 Adică e cam aşa :
-          Pentru venitul din muncă plătim impozit pe venit;
-          Pentru sănătate ( să nu ne lase sa murim, deşi nu e sigur)  plătim CAS;
-          Pentru şomaj plătim şomaj;
-          Pentru proprietaţi  plătim  taxe locale;
-          Pentru drumuri plătim taxe de drum;
-          Pentru vicii plătim accize ;
-          Pentru nimic : sigur plătim ceva dar am uitat şi nici nu vreau sa le dau idei;
-          …………. ( se completeaza după gust)

Cum adica taxa pe valoarea adăugata? Eu unde adaug ceva şi la ce ?
Poate taxa pe valoarea àltora ( Şi nu altòra, îmi pare rău dar de când avem profesòri si nu profèsori, ne-am dat dracu’, ne-am scufundaseu’ rău de tot şi am început şi să vorbeşte singuri! )
Eu am cautat într-o  grămadă de statistici  să aflu  cât TVA este  aferent cumpărăturilor retail şi nu am găsit. Oricum, prietene cumpărător    adună intr-un an toate facturile fiscale, bonurile şi vezi cât TVA ai plătit . Nedeductibil. Ever. Şi doar opţional, gândeşte-te  şi cu ce te-ai ales. Şi te rog, nu te gândi cu ce s-au ales ăia la care ai plătit, nu de alta dar  nu avem inca spitale de nebuni la standarde europene.
O fi având statu’ cheltuielile lui cu mine da’ mie mi se pare ca mi le-am cam platit singur.
Toata lumea deduce câte ceva :  mai un TVA, mai nişte drepturi de autor , mai o amantă nedeclarata, mai 8 luni pe lucrări ştiinţifice, ceva acolo, să fie.

Eu te rog, măi statule  tehnocratule,  deduce-mă şi pe mine cu ceva ! Măcar la domiciliu .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu